zondag 7 februari 2016

De O van: ongevraagd advies


Je ziet het. Ze struggelt en ploetert, die jonge moeder. Je herkent het aan; de wallen onder haar ogen, het kortere lontje, de bevlekte outfit of het piekhaar en de mislukte make-up.

Sommige van deze jonge moeders storten uit wanhoop dan ook hun hele hart leeg over bijvoorbeeld het ongewenste gedrag van kindlief gecombineerd met geklaag over wat een uitputtingslag het ouderschap wel niet kan zijn; de betreffende baby wil niet slapen, niet eten, heeft een hels sprongetje, koorts, een poep-oog of is al dagen lang aan het jengelen zonder aanwijsbare reden….
Andere jonge moeders uitten dit door in gezelschap stilletjes bij te gaan zitten tanken op het moment dat hun kind een uurtje door iemand anders wordt vermaakt. Zij dommelen wat weg of geven een verkeerd antwoord op de zojuist gestelde vraag.

Het raakt je. Logisch. Kijk haar nou het arme schaap. De moeder Theresa in je wordt aangeboord voor je er erg in hebt. Je opent je mond en als vanzelfsprekend volgt een woordenstroom in de vorm van:
“zeg zou je niet eens zus of zo proberen”; “Wat als je nou eens dit of dat doet…” of “Vroeger…….”

Je bedoelt het zo ontzettend goed, want wat als er in de woordenstroom die je aanboort nou dé gouden tip zit voor deze ploeterende mama.

En toch kun je het veel beter niet doen. Ja je leest het goed, NIET DOEN,  zip it!
Waarom? Hier volgen een aantal van de redenen:

1. De jonge moeder in kwestie heeft al minstens 5 nachten niet langer dan 5 uur aan 1 stuk geslapen en is echt HEEL ERG MOE. Een liefdevolle, meelevende knik en schouderklop volstaat. Eigenlijk kan de lijst hier eindigen, maar ik ben graag volledig.

2. Geloof me ze heeft alle, maar dan ook echt alle tips die je geeft al minimaal 8 keer gehoord. Als ze een slechte dag heeft, al 8x op 1 dag. Van de caissière in de supermarkt, een wildvreemde voorbijganger, andere moeders, de buurvrouw, collegae and so on.

3. Ze reageert waarschijnlijk met een lauwe; goh bedankt, ga ik doen. Maar van binnen denkt ze: duhuuuu, alsof ik er zelf niet echt al AL-LES aan gedaan Jantje/ Klaasje stil te krijgen/te laten eten/ slapen etcetc…..

4. Google. Als ze wil kan de moeder op ieder moment van de dag dat zij er wèl behoefte aan heeft binnen 1 muisklik adviezen inwinnen van miljoenen vrouwen van over de hele wereld.

5. Thank god for Whatsapp. Vriendinnenapps met lotgenoten. Eigenlijk werkt het voor nieuwe moeders zo: als het niet korter dan maximaal 5 jaar geleden is dat je zelf baarde en je je haarscherp herinnert dat je lijf aanvoelde alsof je bent aangereden door 5 trekkers heb je geen recht van spreken. Totaal onredelijk, maar het werkt zo.

Nu hoor ik alle goedbedoelde adviesgevers denken, maar wat kan ik dan doen om dat arme schaap te helpen??????

Blijf positief, het antwoord is simpel. ETEN! Eten helpt. Eten is altijd het antwoord voor alles. Breng een pan tomatensoep langs of een bak lasagne voor in de vriezer en ga gelijk weer weg. Geloof me, de betreffende jonge moeder sluit je voor altijd in haar hart. Zij zal deze eeuwige dankbaarheid bescheiden uiten. Ze zal je misschien zelfs wel even binnen vragen in haar totaal ontplofte huis voor een kopje koffie. Of je 1000x de kus/knipoog smiley appen, en dat is best een hele grote investering als je het al een uitdaging vind om op een dag je vaatwasser uitgeruimd te krijgen..

 

 
Een reactie plaatsen